بازاریابی اینترنتی

راهنمای کامل گوگل آنالیتیکس Google Analytics

در این آموزش میخواهیم به شما یاد دهیم که چطور با استفاده از سرویس گوگل آنالیتیکس به راحتی تعداد بازدید و رفتار بازدید کننده روی سایت تان را بررسی کرده و آن را بهبود ببخشید.

گوگل آنالیتیکس سرویس رایگان گوگل است که با استفاده از آن میتوانید اتفاقات مختلف روی سایت تان را تحلیل کنید.

پیتر دراکر میگوید: اگر نمی توانید چیزی را اندازه گیری کنید، نمی توانید آن را بهبود ببخشید.

در مورد سایت تان هم همینطور است.

اگر ندانید رفتار بازدید کنندگان روی سایت شما به چه صورت است و عملکرد صفحات سایت تان چگونه است، هرگز نمیتوانید سایت خود را بهبود ببخشید.

بررسی و تحلیل عملکرد بازدیدکنندگان و صفحات سایت تان، در سئو و میزان فروش و درآمدتان هم تاثیر بسیاری دارد.

به خصوص اطلاعات در مورد عملکرد بازدید کننده در صفحات فرود بسیار ارزشمند است.

به این روش میتوانیم کمپین های بازاریابی اینترنتی خود را بهبود بخشیده، نرخ تبدیل را افزایش دهیم و شاهد فروش و درآمد بیشتری باشیم.

گوگل آنالیتیکس چیست؟

گوگل آنالیتیکس ابزاری است که با استفاده از آن میتوانید عملکرد سایت خود و تعامل بازدید کنندگان با آن را بررسی کنید.

گوگل آنالیتیکس یکی از مهمترین ابزارهای گوگل است که به رایگان در اختیار وب مستران و صاحبین سایت ها و کسب و کارهای اینترنتی است.

گوگل آنالیتیکس البته یکی از ابزارهای ارائه شده توسط گوگل است که شامل Google Search Console و Google Tag Manager است.

گوگل آنالیتیکس یک تصویر کامل از نحوه عملکرد سایت شما را در اختیارتان قرار می دهد. این پلتفرم حجم وسیعی از داده ها را جمع آوری کرده و آن را به صورت کاملا هوشمندانه پردازش می کند.

سپس گزارشهایی را برای نمایش آن داده ها برای شما ایجاد می کند. این گزارش ها همان چیزی است که می توانید برای تحلیل و بررسی عملکرد سایت تان، نقاط ضعف موجود در قیف فروش، تعامل بازدید کننده با سایت تان و بسیاری موارد دیگر استفاده کنید.

جمع آوری داده ها

اولین عنصر Google Analytics جمع آوری داده ها است. این پلتفرم می تواند طیف گسترده ای از داده‌ها را در مورد سایت شما و نحوه استفاده بازدید کنندگان از آن جمع کند.

این داده ها و جزئیات مربوط به آن در ادامه این آموزش به صورت کامل مورد بحث قرار خواهد گرفت.

اما مهمترین این داده ها عبارتند از:

  • تعداد بازدیدکنندگان صفحات سایت
  • مکانی که بازدیدکنندگان از آن به صفحات شما می آیند.
  • چگونگی استفاده و تعامل این بازدید کنندگان با سایت شما.
  • رفتارهای بازدید کننده در سایت شما
  • تعامل بازدید کنندگان با عناصر موجود در صفحات شما.
  • مدت زمانی که بازدید کنندگان در صفحات شما سپری میکنند.
  • در چه مرحله یا صفحه ای بازدید کنندگان سایت شما را ترک می کنند.

گوگل آنالیتیکس از یک کد JavaScript ساده برای جمع آوری تمام این داده ها استفاده می کند. این کد را هنگام تنظیم Analytics برای وب سایت خود دریافت می کنید، که بعداً توضیح داده خواهد شد.

این کد به سایت شما اضافه می شود و یک کوکی را در مرورگر هر بازدید کننده سایت قرار می دهد. سپس هر زمان که بازدید کننده ای وارد سایت شما شود، این کوکی ها از همان لحظه، شروع به جمع آوردی داده ها و اطلاعات در مورد عملکرد این بازدید کننده در سایت شما کرده و سپس آن را به گوگل آنالیتیکس ارسال میکنند.

گوگل آنالیتیکس به سه روش مختلف بازدید ها را بررسی میکند:

Pageview – هر بار که شخصی به یکی از صفحات شما مراجعه می کند اطلاعات مربوط به بازدید از صفحه ارسال می شود. این اطلاعات شامل نوع دستگاه کاربر ( تبلت، لپ تاپ یا دسکتاپ ) و نوع مرورگر اوست (کروم، موزیلا و … )، همچنین شما می توانید متوجه شوید که این بازدید کننده کدام یک از صفحات شما را بازدید می کند.

Event Hit – وقتی بازدید کننده کاری را در سایت شما انجام می دهد اطلاعات مربوط به این مورد ارسال می شود. به عنوان مثال، ممکن است بازدید کننده یک فرم را پر کند یا روی یک لینک کلیک کند یا یک ویدیو را پخش کند.

Transaction/Ecommerce Hit – زمانی که بازدید کننده چیزی را در سایت شما خریداری می کند، اطلاعات مرب,ط به این مورد ارسال می شود. اطلاعاتی از قبیل صفحاتی که بازدید کننده قبل از خرید به آن مراجعه کرده است، محصولی که خریداری کرده و قیمت آن.

ببینید چطور میتوانید با استفاده از بررسی این اطلاعات به راحتی نرخ تبدیل صفحه فرود سایت خود را افزایش داده و کمپین‌های بازاریابی موفقی برای کسب و کارتان ایجاد کرده و به راحتی فروش و درآمدتان را افزایش دهید.

توجه داشته باشید که اگر کلمات انگلیسی را به کار میبریم برای این است که آن‌ها را بهتر درک کرده و بعدا که وارد پنل خود در گوگل آنالیتیکس میشوید با این عبارات غریبه نباشید.

حقیقت این است که برای برخی از این عبارت‌ها نمیتوان معادل فارسی خوبی پیدا کرده و شاید ترجمه کلمه ای آن کمکی به درک بهتر شما نکند.

بنابراین سعی کنید همین کلمات انگلیسی را یاد بگیرید چرا که برای تمام کمپین‌های بازاریابی خود و البته تحلیل گزارشات ایجاد شده توسط گوگل آنالیتیکس لازم است که با این عبارات آشنا باشید.

پردازش داده ها در گوگل آنالیتیکس

هم اکنون گوگل آنالیتیکس داده ها یا اطلاعات خام ارسال شده توسط کوکی ها را باید پردازش کند تا سپس بتواند گزارش ها را تهیه کرده و در اختیار شما قرار دهد.

اولین مرحله پردازش داده ها تفکیک داده های مربوط به کاربران ( Users ) و Session ها یا جلسات است.

User Data یا داده های کاربر – این داده ها برای هر بازدید کننده متفاوت است. گوگل آنالیتیکس یک شناسه کاربری منحصر به فرد تصادفی را برای هر بازدید کننده جدید در سایت شما ایجاد می کند. اگر همین کاربر در آینده، وب سایت شما را دوباره بررسی کند، Analytics شناسه کاربر را تشخیص می دهد.

پس به این ترتیب گوگل آنالیتیکس این کاربر را به عنوان یک بازدید کننده “بازگشتی” وارد گزارشات میکند.

البته این تنها در صورتی کار می کند که آن بازدید کننده با استفاده از همان دستگاه قبلی بازدید از سایت شما را انجام دهد. اگر بازدید کننده از دستگاه دیگری استفاده کرده یا کوکی های ایجاد شده را از حافظه نهان پاک کند، این روند تغییر خواهد کرد و او به عنوان یک بازدید کننده جدید شناخته خواهد شد.

Session Data – جلسه یا Session یک دوره زمانی است که کاربر در سایت شما می گذراند. یک Session از زمانی که کاربر برای اولین بار از وب سایت شما بازدید می کند آغاز شده و تا زمانی که در نهایت سایت تان را ترک کند ادامه می یابد. در طی هر جلسه یا همان Session، گوگل آنالیتیکس انواع مختلفی از داده ها را جمع آوری میکند.

هر Session یا جلسه شامل اطلاعاتی از قبیل صفحات بازدید شده، اقدامات انجام شده توسط کاربر و زمان صرف شده در سایت می باشد.

session در گوگل آنالیتیکس

شما می توانید از این داده ها برای بررسی و تحلیل رفتار کاربران سایت استفاده کنید. با این کار می توان عملکرد بازدید کنندگان و صفحات سایت را بهتر درک کرده و از آن برای بهبود روش های جذب بازدید کننده و پیاده سازی بهتر بازاریابی اینترنتی بهره برد.

تولید گزارشات در گوگل آنالیتیکس

داده هایی که توسط Google Analytics پردازش شده اند در قالب گزارش به شما ارائه می شود.

در واقع شما میتوانید با استفاده از این گزارشات یک نمای کلی و تصویری از رفتار کاربران در سایت خود داشته باشید.

این گزارشات به گونه ای طراحی شده اند که بتوانید به راحتی از آن ها استفاده کرده و درک بهتری از فعالیت کسب و کارتان داشته باشید.

همه گزارشات در گوگل آنالیتیکس ترکیبی از ابعاد ( Dimensions) و معیار(Metrics)‌های مختلف است. بنابراین مهم است که بدانید هرکدام از این موارد چیست و چطور به شما برای درک بهتر گزارشات کمک میکند.

ابعاد یا Dimensions – این ویژگی ها یا خصوصیات اساسی داده های جمع آوری شده است. به عنوان مثال، “کشور” یکی از ابعادی است که ممکن است برای داده های کاربر فراهم شود. با استفاده از این خصوصیت میتوانید بفهمید که کاربران سایت از چه کشورهایی به سایت شما مراجعه میکنند.

معیارها یا Metrics – اینها اندازه گیری های کمی هستند. با استفاده از این مورد میتوانید تعداد چیزهای مختلف را درک کنید. برای مثال، معیار ‘Sessions’ یا جلسات به شما می گوید که چند Session یا جلسه در یک دوره زمانی در سایت شما ایجاد شده است.

اگر درک این موارد برای تان کمی سخت است نگران نباشید، کم کم که کار با گوگل آنالیتیکس را شروع کرده و تجربه کسب کنید، درک این موارد برای تان بسیار آسان و البته بدیهی خواهد بود.

چرا به گوگل آنالیتیکس نیاز دارید؟

می توانید از Google Analytics برای اهداف مختلفی استفاده کنید. در زیر، ما به سه مورد از رایج ترین کارهایی که میتوانید با استفاده از گوگل آنالیتیکس انجام دهید اشاره کرده ایم.

تجزیه و تحلیل برای بازاریابی

بینش‌هایی که می توانید از گزارش های Analytics بدست آورید می تواند برای بهبود کمپین های بازاریابی شما حیاتی باشد. با استفاده از داده‌های جمع‌ آوری شده و گزارشات موجود میتوانید به راحتی به سوالات زیر پاسخ دهید:

  • چقدر ترافیک توسط کانال های مختلف بازاریابی به سایت شما هدایت می شود؟
  • کدام وب سایت‌ها یا منابع بیشترین بازدید کننده را به سایت شما ارجاع می دهند؟
  • بازدید کنندگان سایت شما در کجا زندگی می کنند؟
  • میزان نرخ تبدیل بازدید کنندگان از کانال های مختلف چقدر است؟

پاسخ به این سؤالات به شما کمک می کند تا تلاشهای بازاریابی خود را بهتر انجام دهید.

به عنوان مثال میتوانید کانال‌هایی که برای‌تان بیشترین بازدید و نرخ تبدیل را داشته گسترش دهید و منابعی که نتوانسته اند برای‌تان سود خوبی ایجاد کنند، از کمپین‌های‌تان حذف کنید.

همچنین با استفاده از این اطلاعات میتوانید درک خوبی نسبت به مخاطبین سایت خود پیدا کنید.

تجزیه و تحلیل گزارشات گوگل آنالیتیکس برای بهبود عملکرد سایت

این گزارش‌ها همچنین روشی عالی برای این است که بدانید سایت شما چه عملکردی داشته و بازدید کنندگان چطور از آن استفاده میکنند. در این زمینه میتوانید به سؤالات زیر به راحتی پاسخ دهید:

  • کدام یک از صفحات من بیشترین میزان ترافیک را دارند؟
  • بازدیدکنندگان از کدام صفحات، سایتِ من را ترک میکنند؟
  • آن ها چه مدتی را در هر صفحه سپری کرده اند؟
  • بازدید کنندگان از چه دستگاه‌ها یا مرورگرهایی برای مشاهده صفحات سایت استفاده کرده اند؟

این گزارشات یک نقشه راه در اختیارتان قرار میدهند تا به راحتی بتوانید نرخ خروج سایت را بهبود بخشیده، ترافیک هدفمندتری به سایت خود جذب کرده و یک هدف مشخص‌تر داشته باشید.

به عنوان مثال، ممکن است ببینید یکی از صفحات سایت شما یا یکی از صفحات فرودتان عملکرد خوبی داشته و ترافیک زیادی را جذب کرده، بنابراین میتوانید با تولید محتوای بیشتر به همان شکل بازدید سایت خود را افزایش داده و یا در آن صفحه یک فراخوانی برای اقدام قرار دهید تا نرخ تبدیل سایت تان را افزایش دهید.

تجزیه و تحلیل گزارشات گوگل آنالیتیکس برای کمک به سئو

گزارشات Google Analytics همچنین برای بهبود سئو سایت شما ارزشمند است. این پلتفرم میتواند در این مورد به سؤالات زیر به راحتی پاسخ دهد:

  • سایت شما چقدر ترافیک ارگانیک دارد؟ ( همان بازدید کننده ای که از طریق موتور جستجو وارد سایت تان میشود. )
  • کدام یک از صفحات فرود شما بیشترین میزان ترافیک را کسب می کند؟
  • بازدید کنندگان برای یافتن سایت شما از چه عبارت‌های جستجویی استفاده می کنند؟
  • نرخ خروج سایت شما برای بازدید کنندگان از منابع مختلف چقدر است؟

در سئو، مانند بسیاری موارد، اطلاعات اهمیت بسیار زیادی دارند. هرچه بیشتر درباره بازدید کنندگان سایت و مخاطبان هدف خود آگاهی داشته باشید، بهتر میتوانید سئو سایت‌تان را بهبود ببخشید.

گوگل آنالیتیکس پلتفرمی است که با استفاده از آن نه تنها میتوانید بازدید سایت تان را افزایش دهید، بلکه میتوانید با بهینه سازی صفحات فرود خود در سئو رتبه خوبی کسب کرده و البته با بهینه سازی کمپین‌های بازاریابی‌تان فروش خود را افزایش داده و در نهایت شاهد رشد کسب وکارتان باشید.

آموزش فعال سازی گوگل آنالیتیکس

شروع به کار و نصب گوگل آنالیتیکس برای سایت بسیار ساده است. برای این منظور شما نیاز به یک حساب گوگل دارید.

اگر از Gmail  یا Google Drive یا ابزارهای دیگر گوگل استفاده می کنید، پس هم اکنون یک حساب گوگل دارید و میتوانید کار را شروع کنید.

حال میتوانید به آدرس https://analytics.google.com/analytics رفته و سپس روی دکمه Setup for free کلیک کنید.

در این صفحه میتوانید اطلاعات مربوط به سایت خود را وارد کنید.

اگر هنوز سایتی ندارید، بهتر است ابتدا با استفاده از آموزش ساخت سایت در کارنوین شروع کرده و سپس با دوره رایگان آموزش وردپرس، یک وب سایت برای خود راه اندازی کنید.

قبل از هر چیز در فیلد مشخص شده نامی برای اکانت خود وارد کنید، این میتواند نام شرکت یا سایت تان باشد.

سپس روی Next کلیک کنید.

شروع ثبت نام در گوگل آنالیتیکس

در مرحله بعدی گزینه اول یعنی Web را انتخاب کنید، چرا که ما میخواهیم از گوگل آنالیتیکس برای بررسی سایت خود استفاده کنیم.

مجددا روی Next کلیک کنید.

انتخاب web در گوگل آنالیتیکس

حال در مرحله آخر باید جزئیات دقیق تری در مورد سایت تان را وارد کنید.

نام سایت را وارد کنید.

سپس در فیلد بعدی آدرس URL را وارد کنید. اگر سایت شما از SSL استفاده میکند گزینه https را انتخاب کنید.

در گام بعدی حوزه فعالیت کسب و کار خود را انتخاب کنید.

در نهایت منطقه زمانی را از لیست، انتخاب کرده و از منوی باز شده گزینه Iran را برگزینید.

سپس روی Create کلیک کنید.

وارد کردن جزئیات مربوط به سایت در گوگل آنالیتیکس

حال در پنجره جدیدی که باز شده، باید با قوانین موافقت کنید. در این صفحه هر دو مورد را تیک زده و در نهایت روی I Accept کلیک کنید.

کار تمام است و اکانت شما در گوگل آنالیتیکس برای سایت مورد نظرتان ایجاد شده. در صفحه جدید یک کد به شما ارائه میشود که میتوانید با استفاده از آن سایت خود را به گوگل آنالیتیکس متصل کنید.

کد جاوا اسکریپت گوگل آنالیتیکس

این کد همان چیزی است که به Google Analytics اجازه می دهد تا داده هایی را از بازدید کنندگان سایت شما جمع کند. کار بعدی شما اضافه کردن این کد به سایت است.

نحوه اضافه کردن کد رهگیری ارائه شده توسط کوگل آنالیتیکس

شما باید کدی را که دریافت کردید، به هدر سایت خود اضافه کنید.

این کد باید بلافاصله بعد از برچسب <head> فایل هدر قالب سایت تان اضافه شود.

اگر از سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس برای راه اندازی سایت تان استفاده کرده اید کار شما به مراتب آسان‌تر خواهد بود. شما میتوانید این کد را به راحتی با استفاده از نصب یک افزونه به سایت خود اضافه کرده و با کدهای قالب سایت تان هم سر و کله نزنید.

نصب گوگل آنالیتیکس در وردپرس

برای اینکه اکانت گوگل آنالیتیکس خود را به سایت وردپرسی تان متصل کنید، در پیشخوان وردپرس وارد بخش افزونه ها و سپس افزودن شوید.

با جستجوی عبارت google analytics میتوانید به طیف وسیعی از افزونه های مختلف دسترسی پیدا کنید.

نصب گوگل آنالیتیکس در وردپرس

ما به شما افزونه داشبورد گوگل آنالیتیکس برای وردپرس را پیشنهاد میدهیم.

کافی است این افزونه را نصب و فعال کنید. سپس به بخش تنظیمات این افزونه رفته و در بخش نشان داده شده با کلیک روی دکمه Launch Setup Wizard به راحتی گوگل انالیتیکس را به سایت وردپرسی خود متصل کنید.

کار تمام است سایت شما به گوگل آنالیتیکس متصل است و از هم اکنون میتوانید رفتار بازدید کنندگان و عملکرد سایت تان را بررسی کنید.

نحوه تنظیم “بررسی جستجوی سایت” در گوگل آنالیتیکس

یکی از ویژگیهای ارزشمند و در عین حال کاربردی در گوگل آنالیتیکس، ردیابی جستجوی سایت است. این ویژگی به شما امکان می دهد تا اطلاعاتی را درباره نحوه استفاده بازدید کنندگان از عملکرد جستجوی سایت تان جمع آوری و تجزیه و تحلیل کنید.

پس از راه اندازی این ویژگی، می توانید اطلاعات مفیدی به دست آورید که در تولید محتوای سایت تان هم اهمیت زیادی دارد.

با فعال کردن این ویژگی میتوانید موارد زیر را رهگیری کنید:

  • کاربران در سایت شما چه عبارتی را جستجو میکنند؟
  • چند بار یک عبارت جستجو میشود؟
  • کاربر بعد از جستجوی یک عبارت به کدام یک از صفحات سایت تان میرود؟
  • بازدید کنندگان اغلب در کدام صفحه از سایت تان جستجوها را شروع می کنند.

برای تنظیم ویژگی رهگیری جستجو در سایت تان، ابتدا به سایت خود رفته و عبارتی را در کادر جستجو وارد کنید.

حال به URL ایجاد شده دقت کنید.

یک پارامتر جدید در URL سایت تان ایجاد شده است. در سایت های وردپرسی این پارامتر با حرف s که مخفف Search است نمایش داده میشود.

با در نظر داشتن این موضوع به اکانت خود در گوگل آنالیتیکس بازگشته و طبق تصویر زیر روی علامت چرخ دنده کلیک کنید.

سپس در صفحه جدید روی گزینه View Settings کلیک کنید.

پیگیری جستجو در گوگل انالیتیکس

به پایین صفحه رفته و گزینه Site Search Tracking را در حالت On قرار دهید.

هم اکنون در فیلد Query Parameter حرف s را تایپ کنید.

کار تمام است، در نهایت روی دکمه Save کلیک کنید تا تنظیمات ذخیره شود.

از این پس هر کس در سایت شما جستجویی را انجام دهد میتوانید آن را رهگیری کنید.

چگونه می توان اهداف یا Goal ها را در گوگل آنالیتیکس تنظیم کرد؟

بیشتر وب سایتها با حداقل یک هدف خاص ایجاد میشوند.

این هدف ممکن است برای آنها فروش یک محصول باشد.

اهداف سایت شما هرچه باشد، با استفاده از Goals ها یا ایجاد اهداف در گوگل آنالیتیکس میتوانید میزان موفقیت در رسیدن به یک هدف مشخص برای سایت تان را ارزیابی کنید.

برای ایجاد اهداف در گول آنالیتیکس مجدد روی علامت چرخ دنده در گوشه پایین سمت چپ داشبورد خود کلیک کرده تا وارد بخش Admin یا مدیریت شوید.

در اینجا مانند تصویر زیر Goals را انتخاب کنید.

ساخت اهداف در گوگل آنالیتیکس

حال در صفحه باز شده با کلیک روی دکمه +New Goal میتوانید یک هدف جدید برای پیگیری بسازید.

قالب های از پیش تعریف شده مختلفی در این بخش موجود است که میتوانید بنا به نیازتان یکی از موارد را انتخاب کنید.

این الگوهای از پیش تعریف شده به گونه ای هستند که میتوانند نیاز اکثر صاحبین سایت ها را برطرف کنند، اما ما میخواهیم یک هدف سفارشی بسازیم، برای همین گزینه Custom را انتخاب کنید.

و سپس روی Continue کلیک کنید.

در این صفحه ابتدا باید نامی برای هدف تان انتخاب کنید، نامی را برای هدف خود بنویسید که برای تان شفاف باشد.

مثلا اگر هدف تان رهگیری تعداد بازدید کنندگانی است که وارد صفحه فرود خاصی از سایت تان میشوند میتوانید نام این هدف را Landing Page بگذارید.

سپس در بخش Type باید یکی از چهار نوع هدف مختلف را که Analytics در اختیارتان قرار داده انتخاب کنید.

بسته به نوع هدفی که دارید باید یکی از این موارد را انتخاب کنید. در اینجا تک به تک این موارد را برای تان توضیح میدهیم:

Destination یا مقصد – هنگامی که یک کاربر از صفحه مورد نظر شما بازدید می کند، یک تبدیل ثبت می شود.

Duration یا مدت زمان – هنگامی که کاربر مقدار مشخصی از زمان را در سایت شما می گذراند، یک تبدیل ثبت می شود.

Page per Sessions یا بازدید صفحات / صفحه در هر جلسه – وقتی کاربر تعداد صفحات از پیش تعیین شده در یک Session یا  جلسه را مشاهده می کند.

Event یا رویداد – هنگامی که یک کاربر یک اقدام خاص را انجام می دهد. به عنوان مثال، روی پیوند یا پخش ویدیو کلیک کند.

پس از انتخاب نوع هدفی که می خواهید ایجاد کنید، روی دکمه Continue کلیک کنید.

حال باید جزئیات خاصی از هدفی را که می خواهید پیگیری کنید، وارد کنید. به عنوان مثال، برای نوع Destination یا مقصد اگر میخواهید یک صفحه مشخص از سایت تان را رهگیری کنید باید URL یا آدرس آن صفحه را مشخص کنید.

تنظیم جزئیات مربوط به مدت زمان و تعداد بازدید صفحات در هر جلسه ساده است. فقط چند قسمت برای پر کردن اطلاعات در مورد ماهیت دقیق اهداف وجود دارد.

اما اهداف مربوط به رویداد یا Event کمی متفاوت است.

تنظیم رویدادها را میتوانید با استفاده از ابزار Google Tag Manager به راحتی انجام دهید که در آموزش جداگانه ای به آن خواهیم پرداخت.

بعد از انجام تنظیمات مربوط به هدف خود میتوانید روی دکمه Verify this goal کلیک کنید. با این کار از انجام صحیح تنظیمات مربوط به هدف مطمئن خواهید شد.

سپس میتوانید روی دکمه Save کلیک کنید تا فرایند ایجاد هدف تکمیل شده و از این پس گوگل آنالیتیکس اطلاعات مربوط به هدف تعریف شده را هم جمع آوری کرده و در اختیارتان قرار دهد.

آشنایی با بخش های مختلف و گزارشات گوگل آنالیتیکس

پس از تنظیم گوگل آنالیتیکس و ایجاد اهداف، می توانید با استفاده از گزارشات ارائه شده توسط آن که معمولا بعد از ۲۴ ساعت فعال شده و در اختیارتان قرار میگیرد، سایت خود را آنالیز کنید.

شما می توانید از طریق داشبورد Google Analytics به این گزارش ها دسترسی پیدا کنید.

صفحه اصلی این داشبورد که در تصویر زیر نشان داده شده است و به عنوان بخش Overview نیز شناخته می شود.

داشبورد گوگل آنالیتیکس

داشبورد کلی یا بخش Overview در گوگل آنالیتیکس

شما می توانید با استفاده از گزینه های موجود در ستون سمت چپ به انواع گزارشات در مورد سایت خود و بازدید کنندگان تان دسترسی پیدا کنید که بعداً در مورد هر یک از انواع اصلی گزارش ها به تفصیل صحبت خواهیم کرد.

در سمت راست داشبورد هم یک نمای کلی مربوط به اطلاعات سایت در دسترس تان است.

نمودارها، جداول و سایر گزارشات روی “کارتهایی” نمایش داده می شوند. با کلیک روی لینک موجود در پایین سمت راست هر یک از این کارتها میتوانید به بخش مربوط به آن گزارش رفته تا اطلاعات جامع تری به دست آورید.

البته شما میتوانید این داشبورد را بنا به نیازتان تغییر داده و مثلا نمایش گزارشاتی را در این بخش مشخص کنید که برای‌تان از اهمیت بیشتری برخوردار است.

به صورت کلی ما در گوگل آنالیتیکس ۵ دسته اصلی از گزارشات را داریم که با کلیک کردن روی هر کدام از این ۵ دسته میتوانیم به طیف وسیع تری از اطلاعات در مورد سایت خود و بازدید کنندگان مان دسترسی پیدا کنیم.

بخش Realtime یا در لحظه

داشبورد Realtime اولین گزینه در منوی سمت چپ است. در این بخش و در زیر مجموعه Overview میتوانید آمار کلی از بازدید کنندگانی که هم اکنون در سایت تان حضور دارند را به صورت زنده مشاهده کنید.

به عنوان مثال میتوانید ببینید بازدید کنندگان فعلی سایت شما از کدام شهر یا کشور هستند؟

از چه دستگاهی برای مشاهده سایت تان استفاده میکنند.

در حال مشاهده کدام یک از صفحات سایت تان هستند؟

و از کدام منبع ترافیکی به سایت شما آمده اند.

در بخش Realtime با کلیک روی هر کدام از پیوندهای زیر مجموعه میتوانید به گزارشات دقیق تری دسترسی پیدا کنید.

مثلا در بخش Location میتوانید کشور یا شهر بازدید کننده را ببینید.

در بخش Traffic source میتوانید ببینید که بازدید کنندگان شما از چه طریقی به سایت تان آمده اند، مثلا از گوگل یا از طریق ایمیل یا از طریق شبکه های اجتاعی تان؟

در بخش Content میتوانید صفحاتی از سایت تان که در حال حاضر بازدید کنندگان در آن حضور دارند مشاهده کنید.

در بخش Events میتوانید رویدادهای در حال انجام در سایت تان را مشاهده کنید.

و در بخش Conversion میتوانید اهدافی که در سایت تان تحقیق پیدا کرده و نرخ تبدیل آن را مشاهده کنید. ( قبلا یاد گرفتید که چطور این اهداف را در گوگل آنالیتیکس تعریف کنید. )

داشبورد مخاطبان یا Audience

داشبورد Audience جایی است که شما می توانید در مورد کاربران سایت خود اطلاعات بیشتری کسب کنید.

در اینجا نه فقط در مورد کسانی که هم اکنون در سایت تان حضور دارند بلکه در مورد تمام بازدید کنندگان سایت تان اطلاعاتی به دست خواهید آورد.

بخش Overview را باز کنید تا به اطلاعات کاملی از داده های آنالیز شده توسط گوگل آنالیتیکس در مورد بازدید کنندگان سایت تان دسترسی پیدا کنید.

در این بخش و طبق تصویر زیر میتوانید با توجه به بازه زمانی مورد نظرتان، اطلاعات خوبی در مورد بازدید های سایت تان به دست آورید.

به عنوان مثال در این بخش میتوانید ببینید چند نفر از سایت بازدید کرده اند؟

هر بازدید کننده به صورت میانگین در هر Session یا جلسه چند صفحه از سایت شما را مشاهده کرده؟

به صورت میانگین این بازدید کنندگان چه مدت زمانی در سایت شما سپری کرده اند؟

نرخ خروج سایت تان چقدر بوده؟

با کلیک روی هر کدام از این موارد میتوانید به اطلاعات دقیق تری روی نمودار برسید.

در زیر مجموعه بخش Audience موارد دیگری در دسترس تان است که با کلیک روی هر کدام از آن ها میتوانید اطلاعات خوبی در مورد مخاطبان خود به دست آورید.

مثلا با کلیک روی بخش Demographic میتوانید بازه سنی مخاطبین سایت خود را ببینید.

و یا اینکه متوجه شوید که بیشتر مخاطبین سایت شما مرد هستند یا زن؟

این گزارش به شما نشان می دهد که چگونه مخاطبین سایت شما بر حسب سن و جنس تقسیم می شوند. این اطلاعات ارزشمند و مهم میتواند برای اجرای یک کمپین بازاریابی، عالی باشد.

در بخش Behavior میتوانید نسبت بازدید کنندگان جدید سایت به بازدید کنندگان بازگشتی را مشاهده کرده و میزان مشارکت آن ها را هم در بخش Engagement ببینید.

در بخش Technology میتوانید نوع مرورگر و سیستم عامل مورد استفاده مخاطبین خود را ببینید.

با استفاده از این بخش میتوانید درک کنید که اگر بیشتر کاربران سایت تان ازدستگاه موبایل استفاده میکنند، پس لازم است حتما سایت خود را به گونه ای طراحی کنید که دسترسی به قسمت های مختلف آن برای کاربران موبایل به آسانی امکان پذیر باشد.

این مورد به خصوص برای سفارش محصول در کمپین های بازاریابی تان بسیار حائز اهمیت است.

اگر کاربری بخواهد با استفاده از موبایلش محصولی را در سایت شما خریداری کند، ولی سایت شما برای کاربران موبایل به خوبی بهینه سازی نشده باشد و یا واکنش گرا نباشد، قطعا به راحتی میزان زیادی از فروش را از دست خواهید داد.

در بخش Mobile میتوانید آمار دقیق تری در مورد نوع موبایل کاربران هم به دست آورید.

مثلا در این بخش مشخص است که بیشتر کاربران موبایل از دستگاه های آیفون برای دسترسی به سایت استفاده کرده اند.

گزارشات گوگل آنالیتیکس

User Flow هم یکی از بخش های جذاب برای بررسی عملکرد کاربران در سایت است.

این بخش یک نمای کلی از نحوه حرکت کاربر در سایت تان نشان میدهد.

شما میتوانید با استفاده از این بخش ببینید کاربران بعد از ورود به سایت تان به کدام صفحات رفته و از کدام صفحات خارج شده اند.

این میتواند به بهینه سازی سایت تان کمک بسیاری کند.

با استفاده از این بخش میتوانید صفحاتی از سایت تان که به بیشترین خروج منجر شده اند را تغییر داده و یا آن ها را برای کاربران بهینه سازی کنید.

بخش Acquisition یا جذب

داشبورد Acquisition به شما میگوید که بازدید کنندگان از چه منابعی و به چه طریقی به سایت شما وارد شده اند؟

این گزارش ابعاد و معیارهای مختلفی را نشان می دهد. معیارها و ابعاد به سه دسته تقسیم می شوند. “نحوه جذب” ، “رفتار” و “تبدیل”.

اطلاعات مربوط به “نحوه جذب” در مورد کانال‌های مختلفی که به واسطه آن کاربران وارد سایت شما شده اند اطلاعات میدهد. معیارهای مربوط به “رفتار” در مورد آنچه که کاربران در سایت شما انجام می دهند گزارش می دهند، در حالی که داده های مربوط به “تبدیل” نحوه تبدیل و نرخ تبدیل کاربران از کانالهای مختلف را نشان می دهد.

اگر به تصویر زیر دقت کنید میتوانید با استفاده از اطلاعات موجود ببینید که کدام یک از منابع ترافیکی، بیشترین بازدید را به سایت آورده.

کدام یک منجر به بیشترین نرخ تبدیل شده و بازدید کنندگانی که از هر منبع ترافیکی آمده اند چه مدت زمانی در سایت سپری کرده اند و چه نرخ خروجی داشته اند.

حال با کلیک روی هر کدام از این موارد میتوانید به اطلاعات بیشتری دسترسی پیدا کنید.

مثلا اینکه بازدید کنندگانی که از گوگل آمده اند چه صفحاتی را مشاهده کرده اند و یا نرخ تبدیل برای هر صفحه به صورت جداگانه به چه صورت بوده و بسیاری موارد دیگر.

داشبورد Behavior یا رفتار

برخی از گزارشاتی که قبلاً به آنها اشاره کردیم شامل داده هایی درباره نحوه تعامل کاربران با سایت شما بود.

در داشبورد Behavior میتوانید داده های جامع تری را در این رابطه بدست آورید.

در بخش Overview یا گزارش اجمالی، اطلاعاتی را در مورد صفحات بازدید شده سایت تان، مدت زمان سپری شده در هر Session و نرخ خروج از سایت و دیگر جزئیات مربوط به رفتار کاربر نشان داده میشود.

گزارشات بخش رفتار، به ویژه برای ارزیابی عملکرد صفحات مختلف در سایت شما بسیار مفید است.

در این بخش، گزارش Site Content بسیار کاربردی است و با آن زیاد کار خواهیم داشت.

در این گزارش طیف گسترده ای از معیارهای مربوط به صفحات مختلف سایت شما نشان داده میشود.

این موارد شامل صفحات بازدید شده، میانگین زمان سپری شده در هر صفحه و نرخ خروج برای هر صفحه است.

همچنین میتوانید ببینید که هر صفحه چه تعداد بازدید یکتا داشته است.

با استفاده از اطلاعات موجود در این گزارش میتوانید صفحات محبوب سایت خود را پیدا کرده و همچنین صفحاتی که عملکرد مناسبی نداشته اند بررسی کرده و آن ها را بهبود ببخشید.

به عنوان مثال اگر بخواهید نرخ خروج سایت خود را کاهش دهید، اطلاعات این گزارش را بر حسب نرخ خروج از بیشترین به کمترین مرتب کرده و سپس به صفحاتی که دارای بیشترین نرخ خروج بوده اند رفته و ببینید چه مشکلی در این صفحات است که کاربران از آن خارح میشوند.

با بهینه سازی و اصلاح این صفحات میتوانید به راحتی نرخ خروج سایت خود را کاهش دهید.

ما در سایت کارنوین با استفاده از همین روش نرخ خروج را از ۷۰ درصد به ۳۰ درصد کاهش دادیم.

همچنین با مرتب سازی این گزارش بر حسب زمان سپری شده در هر صفحه میتوانید بفهمید بازدید کنندگان در کدام یک از صفحات شما بیشترین زمان را سپری کرده اند.

حتما میدانید که هر چه بازدید کننده زمان بیشتری در سایت شما بماند بهتر است و این مورد روی سئو هم تاثیر بسیاری دارد.

بنابراین صفحات سایت تان که مدت زمان کمی در آن سپری شده را پیدا کرده و آن ها را مثلا با اضافه کردن ویدیو یا ایجاد محتوای کامل تر بهینه سازی کنید تا کاربران مشتاق باشند زمان بیشتری در آن صفحه بمانند.

داشبورد Conversion یا تبدیل

آخرین داشبورد اصلی آنالیتیکس داشبورد Conversion است. این بخش از پلتفرم نشان می دهد که نرخ تبدیل بازدید کنندگان هنگام استفاده از سایت شما چگونه است.

این بدان معناست که هر چند وقت یکبار، کاربران اقداماتی را که مدنظرتان است، در سایت شما انجام میدهند. به این ترتیب، این داشبورد با اهدافی مرتبط است که در ابتدای این آموزش آن ها را ساختید.

مثلا اگر هدفی که تعیین کرده اید، خرید یک محصول است، میتوانید در این بخش، نرخ تبدیل برای آن محصول را ببینید.

همچنین با استفاده از گزارشات موجود در این بخش میتوانید به اطلاعات بیشتری دسترسی پیدا کنید.

مثلا کدام روز بیشترین نرخ تبدیل را برای تان داشته یا از چه کانال هایی بیشترین تبدیل را دریافت کرده اید.

یا کدام یک از صفحات سایت شما بهترین نرخ تبدیل را داشته اند.

با بررسی این گزارشات میتوانید نقاط ضعف قیف فروش سایت تان را بررسی کرده و اقدامات لازم را انجام دهید.

نتیجه

اکنون که با نحوه کار گوگل آنالیتیکس و بررسی گزارشات آشنا شدید، میتوانید از همین امروز کمپین های بازاریابی خود را با توجه به اهداف سایت تان طرح ریزی کنید.

پیشنهاد میکنیم با استفاده از همین آموزش، سایت خود را به گوگل آنالیتیکس متصل کرده و شروع به تحلیل و بررسی گزارشات موجود در مورد سایت خود کنید.

اکنون شما می دانید که این پلتفرم چیست و چگونه می توان آن را تنظیم کرد. همچنین شما باید ایده خوبی در مورد روش های مختلف استفاده از آن برای بهبود سایت خود پیدا کرده باشید. از ایجاد کمپین های بازاریابی گرفته تا بهبود محتوای سایت، Analytics می تواند در بسیاری از این زمینه ها به شما کمک کند.

کارنوین

سایت کارنوین به شما کمک میکند تا کسب و کار اینترنتی خود را همین امروز راه اندازی کنید. شما با یادگیری مهارت های دیجیتال مارکتینگ میتوانید با هر سرمایه و امکاناتی که در اختیار دارید، کسب درآمد اینترنتی مطمئنی داشته باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا